logo
    • 11 WRZ 18
    • 0
    Witaminy na zdrowe zęby i dziąsła

    Witaminy na zdrowe zęby i dziąsła

    Wiele osób zwraca uwagę na higienę jamy ustnej: szczotkowanie zębów po każdym posiłku, nitkowanie czy też regularnie odwiedza gabinet stomatologiczny, jednakże bagatelizuje kwestię właściwego odżywiania, tym samym niepotrzebnie naraża się na choroby dziąseł. Jakie produkty należy włączyć do diety, aby nasz organizm miał wszystkie niezbędne witaminy i minerały na zdrowe zęby i dziąsła? Czym grozi niedobór poszczególnych witamin? Na te pytania odpowiemy w naszym artykule.

    Co należy jeść, aby mieć zdrowe zęby?

    Niedobór witamin powoduje wzrost ryzyka stanów zapalnych i chorób dziąseł, owrzodzeń jamy ustnej, a nawet przyczynia się do powstawania ubytków. Gdy zależy nam na pięknym wyglądzie i zdrowych, silnych zębach to nasze posiłki powinny zawierać produkty bogate w wapń, witaminę D, fosfor oraz witaminę C. Dieta obfitująca w witaminy i minerały (w naturalnej postaci, a nie suplementy diety) jest istotna zwłaszcza u dzieci, których organizmy dynamicznie się rozwijają. Lekarze przypominają, iż struktury kostne tworzą się mniej więcej do 18. roku życia, dlatego rodzice powinni pamiętać, aby w tym okresie zostało dostarczone jak najwięcej witamin wraz ze zdrową dietą, dzięki czemu w późniejszych latach pociecha nie będzie musiała borykać się z takimi chorobami jak: próchnica, paradontoza. Jednocześnie należy ograniczyć jedzenie pozbawionych składników odżywczych fast foodów czy słodyczy, które negatywnie wpływają na stan jamy ustnej oraz picie słodzonych napojów gazowanych.

    Witaminy  na zdrowe zęby i dziąsła

    Wapń

    Najważniejszym składnikiem wzmacniającym nasze zęby jest wapń. To właśnie on odpowiada za tworzenia się struktur kostnych, a więc także i zębów. Wapń sprawia, iż są one zdrowe i mocne.

    Gdy w naszej diecie mamy za mało wapnia może dojść do osłabienia tkanki dziąseł, niszczenia kości oraz osłabienia połączenia między zębem a szczęką, co bezpośrednio przyczyni się do utraty zębów. Z powodu zbyt małej ilości wapnia zęby będą się łamać. Dzienna dawka wapnia dla osoby dorosłej to minimum 1200 miligramów wapnia.

    Gdy chcemy dostarczyć organizmowi sporej dawki tego minerału to koniecznie wybierajmy takie produkty jak: nabiał (m.in. sery, jogurty), brązowy ryż, fasola, zielone warzywa liściaste (jak kapusta lub brokuły), łosoś, sardynki i pomarańcze.

    Fosfor

    Fosfor ma działanie uzupełniające wapnia. Składnik ten jest niezbędny w przypadku diety rozwijających się dzieci.

    Znajdziemy go w zbożach, kiełkach pszenicy, soi, migdałach i innych orzechach, drobiu, rybach, jajach, pomidorach, ogórkach, winogronach oraz owocach cytrusowych.

    Witamina A

    Alfabet witamin, które wzmacniają zęby rozpoczyna witamina A. Powszechnie kojarzy się ona z orlim wzrokiem i silną odpornością, to jest ona niezbędna także w przypadku utrzymania w dobrej kondycji błon śluzowych, tkanek przyzębia oraz w produkcji odpowiednich ilości śliny. Jej niedobór może obniżyć odporność i dać zielone światło bakteriom, bowiem witamina A wpływa na wydzielanie się śliny, która jest niezbędna do regulacji pH w ustach i wypłukiwania z ust bakterii. Zaburzenia w produkcji śliny oraz jej niewystarczająca ilość sprawiają, że osłabieniu ulega szkliwo, dodatkowo występuje nieprzyjemny zapach z ust, a tym samym jesteśmy bardziej narażeni na próchnicę i infekcje bakteryjne

    Produkty zawierające duże dawki tej witaminy poleca się podawać maluchom, gdyż witamina A jest konieczna w procesie tworzenia się zębów i w trakcie ząbkowania. Witamina A pomaga utrzymać w nienagannym stanie tkanki przyzębia, w tym dziąsła oraz usprawnia gojenie się ran.

    Jeśli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi tę witaminę to warto wybierać takie produkty jak: m.in. ryby, żółtka jaj, sery, podroby np. wątróbka, warzywa o owoce o żółtej i pomarańczowej barwie jak mango, marchew, bataty, a także zielone warzywa liściaste np. kapusta, szpinak, bogate w beta-karoten, będący naturalną formą witaminy A.

    Witaminy z grupy B

    Nasz organizm w różny sposób wysyła nam sygnały alarmowe, które ostrzegają nas przed stanem zapalnym czy brakiem witamin i mikroelementów. Gdy zaczniemy odczuwać, iż nasze wargi są cały czas wyschnięte, kąciki ust będą pękać lub też nasz język będzie nieprzyjemnie piekł to przyczyną może być niedobór witamin z grupy B. Witamina B6 wspomaga produkcję w jamie ustnej „dobrych” bakterii oraz redukuje ilość tych, odpowiadających za rozwój próchnicy. Inna witamina z grupy B – B12 umożliwia wiązanie kwasów nukleinowych w komórkach szpiku kostnego, dzięki czemu ma miejsce wzmocnienie szkieletu oraz zębów.

    Artykułami spożywczymi bogatymi w witaminy z grupy B są: drób, mięso, grzyby, rośliny strączkowe np. fasola, groch oraz zielone warzywa.

    Witamina C

    Za dobrą kondycję naszych zębów odpowiada również witamina C. Witamina ta pomaga nie tylko w zachowaniu młodości skóry, lecz także kości, a w tym – zębów. Jest ona konieczna do prawidłowej syntezy kolagenu, stanowiącego podstawowy budulec kości, tym samym zapewnia ona kościom dostateczną gęstość. Witamina C bierze udział w tworzeniu i regeneracji tkanki łącznej, co jest niezwykle istotne w momencie wystąpienia infekcji dziąseł. Witaminę C powinny przyjmować przede wszystkim dzieci, gdyż reguluje ona prawidłowy wzrost zębów u dzieci i proces wytwarzania się szkliwa. Witamina C jest pomocna, gdy dochodzi do krwawienia dziąseł, gdyż jest jednym z najskuteczniejszych środków, który zapobiega ich zapaleniu.

    Pamiętajmy, iż pacjenci z niedoborem witaminy C częściej zapadają na rozmaite stany zapalne dziąseł. Zaburzenia w obrębie tkanki łącznej mogą nawet doprowadzić do poważnych chorób dziąseł jak szkorbut, w którym m.in. upośledzone procesy produkcji kolagenu prowokują szereg objawów m.in. opuchnięte, przerośnięte dziąsła, problemy z gojeniem się ran, ruchomość, chwiejność, a także wypadające zęby. Witaminie C towarzyszą bioflawonoidy, które redukują odkładanie się płytki nazębnej, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko stanów zapalnych dziąseł i próchnicy. Witamina C przyśpiesza gojenie ran, także tych w jamie ustnej.

    Witamina C występuje w owocach dzikiej róży, rokitniku, czarnych porzeczkach, kalafiorze, chrzanie, czerwonej papryce, natce pietruszki, cytrusach, brukselce, kapuście, kalarepie.

    Witamina D

    Witamina D reguluje poziom fosforu i wapnia we krwi. Ma ona także inną, ważną funkcję, gdyż sprawia, iż te minerały są lepiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Witamina D ma także pozytywne działanie w przypadku tkanek przyzębia. Naukowcy dowiedli, iż osoby, u których w jadłospisie obfitowały pokarmy bogate witaminę D były mniej narażone na stany zapalne dziąseł oraz paradontozę. Gdy w ludzkim organizmie brakuje witaminy D mogą się pojawić: krwawienia dziąseł, zaczerwienie i obrzęków, nieświeży zapach z ust, uczucie odrętwienia i mrowienia dziąseł, a nawet rozchwianie zębów. Pediatrzy podkreślają, iż odpowiednia dawka tej witaminy jest niezbędna do prawidłowego wykształcenia się zębów i szkliwa u dzieci.

    Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednakże jej źródłem są także: mleko, sery, jaja, niektóre rodzaje zbóż, a także tłuste ryby: jak sardynki, dorsz czy tuńczyk.

    Witamina E

    Osoby, które niedawno przeszły zabieg usunięcia zęba lub też wstawienia implantu do swojej diety powinny włączyć produkty bogate w witaminę E, gdyż przyspiesza ona proces gojenia się ran w jamie ustnej. Łagodzi ona także dolegliwości dziąseł w okresie ząbkowania niemowląt. Witaminę E zawierają: nasiona słonecznika, masło orzechowe i sok pomidorowy.

    Koenzym Q10 

    Koenzym Q10 znają przede wszystkim panie, którym zależy na gładkiej i młodej skórze. Koenzym Q10 wspomaga m.in. prawidłowe gojenie się ran oraz zapewnia skórze elastyczność, oprócz tego pełni ważną rolę w profilaktyce i terapii chorób przyzębia, gdyż redukuje podatność na rozwój stanów zapalnych dziąseł, zmniejsza dolegliwości bólowe, wspomaga regenerację tkanek przyzębia oraz zmniejsza krwawienie dziąseł. Koenzym Q10 możemy znaleźć w wieprzowinie, wołowinie, wątróbce drobiowej, oleju rzepakowym i natce pietruszki.

    Witamina K

    Witamina K jest doskonałą ochroną przed osteoporozą kości, ale też jest skutecznym sprzymierzeńcem w naszej walce z próchnicą zębów. Dzięki niej zęby są mocne i zdrowe, jednocześnie minimalizuje ich kruszenie. Doskonałym źródłem witaminy K są zielone warzywa, zwłaszcza szpinak, brokuły, brukselka, a także fermentowany nabiał (kefiry, maślanka, jogurty).

    Magnez

    W naszej diecie nie powinno także zabraknąć pokarmów i produktów bogatych w magnez. Wpływa on bowiem na poprawę gęstości zębów oraz jest odpowiedzialny za przyswajanie wapnia. Magnez znajduje się w gorzkim kakao, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach i szpinaku.

    Cynk

    Na stan naszych zębów pozytywnie wpływa również cynk. Jest on zawarty w mięsie indyka, wątrobie cielęcej, dyni, otrębach pszennych, cebuli, czosnku.

    Świadomy wybór spożywanych produktów oraz rozsądne zbilansowanie diety pozwoli nam cieszyć się pięknym uśmiechem i zadbanymi, zdrowymi zębami przez długie lata.

     

    # witaminy # minerały # choroby dziąseł # wapń # fosfor # witamina D # witamina C # witamina A # witaminy z grupy B # koenzym Q10 # witamina K

    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream