• ul. Pstrowskiego 14D/1; 10-602 Olsztyn
logo
  • KONTAKT
  • POMOC 24H/7
    • 29 KWIETNIA 20
    • 0
    Dieta wegańska a zdrowe zęby – na co należy zwrócić uwagę?

    Dieta wegańska a zdrowe zęby – na co należy zwrócić uwagę?

    Od dłuższego czasu sporą popularnością zarówno wśród młodych, jak i starszych, cieszy się dieta wegańska. Jest ona bardziej rygorystyczna od wegetariańskiej, gdyż zakłada unikanie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a zatem także jajek czy mleka. Przejście na dietę wegetariańską wymaga sporych wyrzeczeń oraz rozsądnego ułożenia jadłospisu, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, takich jak: witaminy, minerały. Najważniejszą kwestią, gdy odchodzi się od produktów pochodzenia zwierzęcego jest skomponowanie takich różnorodnych zestawów, zawierających odpowiednie zamienniki, które zapewnią ciału właściwą równowagę.

    Dieta jarska ma wiele zalet dla ludzkiego organizmu, jednakże warto pamiętać, iż nieprawidłowo zbilansowana, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na stan naszych zębów. Jakie produkty należy włączyć do swojej diety? Więcej na ten temat można przeczytać w naszym artykule.

    Dieta wegańska – blaski i cienie 

    Właściwie ułożona dieta wegańska może przyczynić się do zminimalizowania występowania typowych chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze.  Z drugiej strony u wegetarian częściej obserwuje się niedobór witaminy B12 i witaminy D oraz minerałów: żelaza, wapnia (jeśli rezygnują także z nabiału) czy cynku – a brak tych składników może być potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia zębów i szkliwa.  Dieta uboga w wymienione wcześniej elementy może znacznie osłabiać szkliwo i zębinę. Szczególnie groźny jest niedobór witaminy D, bowiem gdy taki stan utrzymuje się przez długotrwały czas to może przyczynić się do rozwoju chorób przyzębia, osłabienia struktury zęba i rozwoju próchnicy.

    Kolejnym problemem, z jakim borykają się wegetarianie, jest ewentualność wystąpienia kwasowej erozji szkliwa. Jest ona nieodwracalna i bardzo niebezpieczna dla zębów, tym bardziej, iż w początkowej fazie jest ona niewidoczna gołym okiem. Dopiero po pewnym czasie powierzchnia zębów matowieje, pojawiają się także zagłębienia w szkliwie, na koniec dochodzi do ubytku nie tylko szkliwa, ale także zębiny z ryzykiem obnażenia miazgi włącznie.

    Erozja szkliwa jest powodowana przez kwasy, których źródłem są surowe warzywa i owoce, a jak wiemy są one zasadniczym składnikiem diety wegan. Do produktów szczególnie sprzyjających powstawaniu erozji szkliwa należą: owoce, owoce cytrusowe, soki owocowe, koktajle owocowe i warzywne, kwaśne napoje gazowane, a także rozpuszczalne tabletki zawierające witaminę C. Nie oznacza to, iż należy całkowicie z nich zrezygnować, gdyż wystarczy po spożyciu owoców takich jak cytrusy, maliny czy wiśnie, przepłukać usta wodą w celu zneutralizowania działania kwasów. Pamiętajcie także, aby po zjedzeniu wspomnianych wcześniej owoców, wstrzymać się z myciem zębów przez co najmniej pół godziny, ponieważ zbyt szybkie szczotkowanie może wywoływać podrażnienie szkliwa.

    Jakie produkty należy spożywać, aby mieć zdrowe zęby?

    Osoby stosujące dietę wegańską powinny włączyć do swojego menu takie produkty jak: biała fasola, suszone figi, tahini, migdały oraz mleko roślinne, gdyż stanowią one istotne źródła wapnia, a jak wiadomo pierwiastek ten ma ogromny wpływ na budowę zębów.

    Jakie produkty są dobrym zamiennikim dla tradycyjnego źródła wapnia:

    – Mleko roślinne (sojowe, ryżowe lub inne) – średnio szklanka zawiera około 200–300 mg wapnia,

    – Nasiona Chia – 100g nasion zawierają 631 mg wapnia

    – Masło migdałowe – 2 łyżki to 111 mg wapnia

    – Suszone morele – 1/2 filiżanki = 35 mg wapnia

    – Brokuły gotowane – w 1 szklance tego warzywa znajduje się 62 mg wapnia

    – Jogurt sojowy – 150g jogurtu zawiera ok. 300 mg wapnia

    Warto także zadbać o utrzymanie właściwego poziomu witaminy B2 oraz B12, gdyż odpowiadają one za wzmocnienie szkliwa oraz zębiny. Witaminy te znajdują się najczęściej w mięsie, jajkach oraz rybach i dlatego jeśli wykreślimy takie produkty z naszego jadłospisu należy sięgnać po suplementy diety. Alternatywnie można spożywac takie produkty jak: mleko sojowe, szpinak, brokuły czy tofu, ponieważ te produkty są bogate w witaminy jak B2 i D.

    Dieta wzbogacona o świeże warzywa i owoce

    Wegetarianie, którzy troszczą się o kondycję własnych zębów, powinni także spożywać dużą ilość warzyw i owoców. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że produkty takie jak: buraki, maliny, jagody czy wiśnie, poprawiają kolor zębów. Ponadto, naturalne kwasy zawarte w niektórych owocach obniżają pH środowiska jamy ustnej, które w rezultacie prowadzi do uszkodzeń szkliwa.

    Oprócz wyżej wspomnianych zalet, owoce i warzywa zaopatrują organizm w niezbędne składniki odżywcze, minerały i witaminy.

    W diecie wegańskiej nie powinno także zabraknąć nasion chia, masła migdałowe, suszonych moreli czy też brokuł i jogurtu sojowego.

    Profilaktyka – jak weganie powinni dbać o zęby?

    W przypadku wegan bardzo ważna jest prawidłowa higiena jamy ustnej. Poprawne szczotkowanie zębów ochroni zęby przed próchnicą.

    Warto zwrócić uwagę na to, iż kolorowe owoce (fioletowe, pomarańczowe czy czerwone) mogą powodować powstanie trudnych do usunięcia przebarwień, których nie zalecamy usuwać na domowymi metodami. W takiej sytuacji należy skorzystać z profesjonalnej pomocy stomatologa, który przeprowadzi wybielanie zębów. Nie można także zapominać o wizytach kontrolnych oraz regularnym przeprowadzeniu zabiegu higienizacji.

     

    # dieta wegańska  # weganizm # witaminy # minerały # źródła wapnia # zamienniki # pielęgnacja jamy ustnej # wizyty kontrolne # podrażnienie szkliwa # osłabienie szkliwa i zębiny

     

    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream