Witaminy na zdrowe zęby – zadbaj o piękny uśmiech naturalnymi metodami
Na wygląd zębów ma nie tylko wpływ odpowiednia higiena jamy ustnej, ale także właściwie zbilansowana dieta bogata w witaminy wzmacniające zęby. Zazwyczaj starannie wybieramy pastę do zębów, szczotkę czy też płyn do płukania ust, zapominając iż piękny uśmiech zależy także od tego, jakie posiłki i produkty spożywamy. Dlatego warto zadbać o to, by na co dzień dostarczać organizmowi witaminy na zdrowe zęby i dziąsła.
Jakie produkty sprawią, że będziemy mieli zdrowe zęby?
Niedobór witamin powoduje wzrost ryzyka stanów zapalnych i chorób dziąseł, owrzodzeń jamy ustnej, a nawet przyczynia się do powstawania ubytków. Jeśli chcemy z dumą prezentować zdrowe zęby to na naszych talerzach muszą pojawić się produkty bogate w wapń, witaminę D, fosfor oraz witaminę C. Należy zaznaczyć, iż jest to niezwykle ważne u dorosłych, ale przede wszystkim u dzieci, których organizmy dynamicznie się rozwijają.
Lekarze przypominają, iż struktury kostne tworzą się mniej więcej do 18. roku życia, dlatego rodzice powinni pamiętać, aby w tym okresie zostało dostarczone jak najwięcej witamin wraz ze zdrową dietą, dzięki czemu w późniejszych latach pociecha nie będzie musiała borykać się z takimi chorobami jak: próchnica, paradontoza. Zachęca się, aby ograniczyć jedzenie pozbawionych składników odżywczych fast foodów czy słodyczy, które negatywnie wpływają na stan jamy ustnej.
Witaminy na zdrowe zęby i dziąsła
Wapń
Numerem jeden wśród witamin wzmacniających zęby jest wapń. To właśnie on jest odpowiedzialny – tak jak już wcześniej wspomnieliśmy – za tworzenia się struktur kostnych, a więc także i zębów. Wapń decyduje o tym, że są one zdrowe i mocne.
Bogate w wapń są takie produkty jak: nabiał (m.in. sery, jogurty), brązowy ryż, fasola, zielone warzywa liściaste (jak kapusta lub brokuły), łosoś, sardynki i pomarańcze.
Fosfor
Fosfor uzupełnia działanie wapnia. Składnik ten jest niezbędny w przypadku rozwijających się dzieci.
Możemy go znaleźć w zbożach, kiełkach pszenicy, soi, migdałach i innych orzechach, drobiu, rybach, jajach, pomidorach, ogórkach, winogronach oraz owocach cytrusowych.
Witamina D
Poziom fosforu i wapnia we krwi reguluje witamina D, zatem jest ona także bardzo potrzebna. Ponadto sprawia ona, że te minerały są lepiej wchłaniane i przyswajane przez organizm, co przekłada się na zdrowe zęby. Witamina D ma także pozytywne działanie w przypadku tkanek przyzębia. Jak wykazały badania osoby, u których w jadłospisie obfitowały pokarmy bogate witaminę D były mniej narażone na stany zapalne dziąseł oraz paradontozę.
Źródłem witaminy D jest światło słoneczne, ale także: mleko, sery, jaja, niektóre rodzaje zbóż, a także tłuste ryby: jak sardynki, dorsz czy tuńczyk.
Witamina C
Za dobrą kondycję naszych zębów odpowiada także witamina C. Pomaga ona w tworzeniu i regeneracji tkanki łącznej, co jest niezwykle istotne w momencie wystąpienia infekcji dziąseł. Pamiętajmy, iż pacjenci z niedoborem witaminy C częściej mają większą podatność na stany zapalne dziąseł. Zaburzenia w obrębie tkanki łącznej mogą nawet doprowadzić do poważnych chorób dziąseł jak szkorbut, w którym m.in. upośledzone procesy produkcji kolagenu prowokują szereg objawów m.in. opuchnięte, przerośnięte dziąsła, problemy z gojeniem się ran, ruchomość, chwiejność, a także wypadające zęby. Wraz z witaminą C występują bioflawonoidy, które redukują odkładanie się płytki nazębnej, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko stanów zapalnych dziąseł i próchnicy. Witamina C również przyśpiesza gojenie ran, także tych w jamie ustnej.
Witamina C znajduje się w owocach dzikiej róży, rokitniku, czarnych porzeczkach, czerwonej papryce, natce pietruszki, chrzanie, brukselce, kalafiorze.
Witamina A
Wśród alfabetu witamin wzmacniających zęby nie może zabraknąć witaminy A. Choć powszechnie jest kojarzona z orlim wzrokiem i silną odpornością, to ma ona także znaczenie w przypadku utrzymania w dobrej kondycji błon śluzowych, tkanek przyzębia oraz w produkcji odpowiednich ilości śliny. Produkty zawierające duże dawki tej witaminy poleca się podawać maluchom, gdyż witamina A jest konieczna w procesie tworzenia się zębów i w trakcie ząbkowania. Jest równie pomocna w utrzymaniu zdrowych tkanek przyzębia, w tym dziąseł, ponieważ usprawnia gojenie się ran.
Jeśli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi tę witaminę to warto wybierać takie produkty jak: m.in. ryby, żółtka jaj, sery, podroby np. wątróbka, warzywa o owoce o żółtej i pomarańczowej barwie jak mango, marchew, bataty, a także zielone warzywa liściaste np. kapusta, szpinak, bogate w beta-karoten, będący naturalną formą witaminy A.
Witaminy z grupy B
Od jakiegoś czasu meczysz się z powodu wyschniętych warg, Twoje kąciku ust co rusz pękają lub też czujesz pieczenie języka? To tylko niektóre z objawów niedoboru witamin z grupy B. Witamina B6 sprawia, iż w jamie ustnej wzrasta ilość „dobrych” bakterii, zaś maleje tych, które odpowiadają za rozwój próchnicy. Inna witamina z grupy B – B12 umożliwia wiązanie kwasów nukleinowych w komórkach szpiku kostnego, dzięki czemu zostaje wzmocniony szkielet oraz zęby.
W trosce o zdrowe zęby warto jeść bogate w witaminy z grupy B artykuły spożywcze: drób, mięso, grzyby, rośliny strączkowe np. fasola, groch oraz zielone warzywa.
Koenzym Q10
Koenzym Q10 znamy przede wszystkim z reklam kremów i innych preparatów kosmetycznych, gdyż wspomaga on m.in. prawidłowe gojenie się ran czy zapewnia skórze elastyczność i młody wygląd. Oprócz tego pełni ważną rolę w profilaktyce i terapii chorób przyzębia, gdyż redukuje podatność na rozwój stanów zapalnych dziąseł, zmniejsza dolegliwości bólowe, wspomaga regenerację tkanek przyzębia oraz zmniejsza krwawienie dziąseł.
Najlepsze źródła koenzymu Q10 to wieprzowina, wołowina, wątróbka drobiowa, olej rzepakowy, natka pietruszki.
Witamina K
Witamina K jest także zaliczana do grona noszącego miano witaminy na zęby i dziąsła, gdyż nie tylko chroni przed osteoporozą kości, ale też jest skutecznym sprzymierzeńcem w naszej walce z próchnicą zębów, jak również sprawia iż stają się zdrowe, mocne, tym samym zapobiegając kruszeniu. Doskonałym jej źródłem są zielone warzywa, zwłaszcza szpinak, brokuły, brukselka, a także fermentowany nabiał (kefiry, maślanka, jogurty).
Magnez
Dobry stomatolog z pewnością zaleci także spożywanie pokarmów bogatych w magnez. Jest on bowiem niezbędny by mieć mocne i zdrowe zęby – wpływa na ich gęstość, a także jest odpowiedzialny za przyswajanie wapnia. Magnez znajduje się w gorzkim kakao, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach i szpinaku.
Piękny uśmiech i zadbane, zdrowe zęby są naszą wizytówką, dlatego oprócz regularnych wizyt w gabinecie stomatologicznym, warto także zwrócić uwagę na spożywane produkty.
# zdrowe zęby # witaminy na zdrowe zęby # witaminy na zęby i dziąsła # witaminy wzmacniające zęby # paradontoza # próchnica # wypadające zęby # choroby dziąseł
Leave a reply →
Leave a reply