logo
    • 07 MAJA 19
    • 0
    Cukier czai się w pozornie zdrowej żywności – nie daj się oszukać!

    Cukier czai się w pozornie zdrowej żywności – nie daj się oszukać!

    O tym, iż nadmierne spożywanie pokarmów zawierających duże ilości cukru (np. słodyczy, gazowanych napojów) ma negatywny wpływ na wygląd naszej sylwetki oraz stan naszych zębów (próchnica i inne choroby) niejednokrotnie słyszy się w środkach masowego przekazu. W trosce o swoje zdrowie wiele osób sięga po różne dietetyczne przekąski, jednakże pozornie zdrowe produkty także mogą być dla nas bardzo niebezpieczne. Dlaczego powinniśmy zwrócić uwagę na skład „fit” batonów zbożowych, płatków śniadaniowych czy innych pozornie przyjaznych artykułów? Czym możemy je zastąpić i jak wypracować u siebie zdrowe nawyki?

    Jaką ilość cukru możemy bez obaw konsumować?

    Każdy zdaje sobie sprawę, że w składzie rozmaitych produktów, zwłaszcza słodyczy, deserów czy kolorowych napojach znajdują się ogromne ilości cukru. Według Światowej Organizacji Zdrowia cukier dodany do żywności powinien dostarczać nie więcej niż 10% energii całodziennego jadłospisu, czyli przeciętnie 50 g (10-12 łyżeczek). Zapewne uznacie, iż jest to dość duża ilość, a teraz zaskoczymy was jeszcze bardziej, bowiem jak podają badania wiele osób zjada aż 2-3-krotnie więcej niż zaleca dawka! Analizując opakowania produktów spożywczych sprzedawanych w supermarketach zauważymy, iż aż 74% pakowanej żywności zawiera dodany cukier. Dlatego tak istotne jest ograniczenie ilości zjadanego cukru oraz racjonalna dieta.

    Jakie negatywne skutki ma nadmierne spożywanie cukru?

    – Przyczynia się do szybkiego wzrostu masy ciała oraz otyłości,

    – Zwiększa ryzyko insulinooporności i cukrzycy,

    – Potęguje wystąpienie zachorowań na choroby układu krążenia i nadciśnienie.

    – Cukier jest powiązany z zaburzeniami poznawczymi jak demencja i choroba Alzheimera.

    – Negatywnie wpływa na pracę jelit, co wiąże się z obniżoną odpornością.

    – Może uzależniać i sprzyja objadaniu się.

    Jak widzimy, chwila przyjemności, jaką odczuwamy po spożyciu słodkiego batonika czy cukierka może nas kosztować naprawdę wiele, gdyż w przyszłości może dla nas oznaczać poważne problemy zdrowotne.

    Jeden cukier- różne nazwy, czyli jak go rozpoznać w składzie produktów?

    Producenci smakołyków, aby odwrócić naszą uwagę i nieco nas zmylić stosują różne nazwy na cukier. Co więcej, może się on pojawić kilkakrotnie, np. osobno jako składnik nadzienia, polewy i wafelka. Przez co mamy mylne wrażenie, że przecież dany produkt nie zawiera aż tak dużo cukru. Warto również znać inne nazwy cukru, oczywiście zapamiętanie ich wszystkich może być niemożliwe, bowiem cukier w produktach spożywczych pojawia się pod 61 różnymi nazwami! Jakie nazwy cukru najczęściej występują?

    – Brązowy cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, syrop kukurydziany, słodzik kukurydziany, melasa, syrop ryżowy

    – Krystaliczna fruktoza, dekstroza, organiczny odparowany sok z trzciny cukrowej, koncentrat soków owocowych

    – Fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, sacharoza.

    Choć niektóre z nich mogą kojarzyć się ze zdrową dietą to niestety nadal są tylko zwykłymi słodzikami.

    Pozornie zdrowe produkty zawierające spore ilości cukru

    Zazwyczaj gdy widzimy na etykiecie oznaczenie  „fit” to nawet nie zaglądamy do składu produktu, od razu zakładając, iż jest on zdrowy i przyjazny dla nas. I to jest nasz błąd, bowiem taki sprytny zabieg marketingowy usypia naszą czujność. Wiele produktów powszechnie uznawanych za zdrowe jest bogata w cukier.

    Płatki śniadaniowe

    Zarówno starsi, jak i młodsi często zaczynają swój dzień od zjedzenia miski pysznych płatków śniadaniowych. Nieświadomi, iż to właśnie płatki są uznawane za jeden z najbardziej dosładzanych produktów spożywczych. Także w przypadku wersji light lub fit mamy do czynienia z podobną ilością cukru, jak w kolorowych czy czekoladowych płatkach dla dzieci.

    W fit płatkach znajdują się m.in.: ziarna zbóż, cukier, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, syrop glukozowy, melasa cukru trzcinowego, itd. I niestety z pierwszych 7 składników aż 5 stanowi cukier pod różnymi nazwami.

    Gotowe owsianki

    Z pozoru zdrowe, bo przecież po otwarciu kubka zauważymy jedynie płatki, suszone owoce i orzechy. Jednak po gruntownym zapoznaniu się ze składem, uświadomimy sobie, że owsianka nie jest aż taka naturalna, jak nam się na pierwszy rzut oka wydawało.

    W owsiance mamy bowiem cukier pod różnymi postaciami, utwardzone oleje roślinne, mleko w proszku, emulgatory, aromaty i regulatory kwasowości.

    Nie twierdzimy, iż wszystkie owsianki instant są niezdrowe, bowiem na sklepowych półkach możemy znaleźć także owsianki bez cukru i z dobrym składem, wystarczy tylko uważnie czytać etykiety!

    Inną opcją jest przygotowanie zdrowej alternatywy, wystarczy kilka łyżek płatków owsianych, żytnich lub innych pełnoziarnistych oraz garstka suszonych lub świeżych owoców, łyżka orzechów i wiórków kokosowych lub sezamu. To wszystko zalewamy mlekiem, mlekiem roślinnym, wodą lub naturalnym jogurtem.

    Jogurty owocowe

    Gdy zdecydujemy się na wybór jogurtu naturalnego to spożyjemy ok. 4 g laktozy (naturalnie występującej w nabiale cukru) w 100g. W przypadku jogurtu owocowego dostarczymy naszemu organizmowi aż ok. 14 g cukrów w 100 g, co oznacza, że aż 10 g (2-3 łyżeczki) zostały do niego dosypane. Skład jogurtów owocowych zawiera nie tylko mleko, owoce, lecz również cukier – i to pod kilkoma postaciami. Zatem nie oszukujmy się, że nasz owocowy jogurt jest doskonały uzupełnieniem zdrowej diety.

    Nie chcecie rezygnować ze smacznych owocowych jogurtów – nie musicie tego robić, wystarczy, że samodzielnie dodacie do jogurtu naturalnego pokrojone, świeże owoce (możecie je zmiksować).

    Odtłuszczone masło orzechowe

    Kromka z masłem orzechowym na śniadanie będzie przepysznym początkiem dnia, ale zwróćcie uwagę na to, iż masło choć ma wiele wartości odżywczych to jest dość kaloryczne. Jeśli nie wyobrażacie sobie poranka bez niego to zamiast szukać odtłuszczonej wersji, raczej ograniczcie ilość pełnowartościowego masła. Odtłuszczony wariant zawiera dodatkowy cukier lub tłuszcze gorszej jakości.

    Batoniki zbożowe

    Kolejny fit smakołyk, który niekoniecznie może być uznawany za zdrową alternatywę dla czekoladowych batonów i wafelków. W zależności od producenta możemy znaleźć zarówno batoniki o zdrowym składzie, jak i takie, będące tablicą Mendelejewa.

    W czasie zakupów warto spojrzeć na skład batonika i jeśli zauważycie, że cukier w jakiejkolwiek postaci jest na jednym z pierwszych pięciu miejsc w składzie – nie należy go wkładać do wózka. Bądźcie czujni, gdyż aż 1/3 sprzedawanych batonów zbożowych składa się z cukru w minimum 30%.

    Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie takich batonów w domu – z pewnością w internecie znajdziecie różne przepisy na prawdziwie fit batony czy „kulki mocy”.

    Batony białkowe

    Podobnie przedstawia się sytuacja w przypadku batonów białkowych, które z założenia powinny być dietetyczną przekąską, a często nie są. Większość batonów białkowych nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, gdyż w składzie tych łakoci pojawia się mieszanka cukru, tłuszczu i chemicznych dodatków. Rekordzista zawiera aż 69 składników! Najgorsze mają w składzie blisko 30 g cukru, najlepsze – 0-5 g z dodatkiem ksylitolu bądź erytrytolu, zatem koniecznie musicie czytać etykiety.

    Suszona żurawina

    Zamiast chipsów czy paluszków – suszona żurawina. Niestety, także ona zawiera dodatkowy cukier. Najczęściej spotykany skład to 50% owoców żurawiny i 50% cukru. Cukier występuje także w żurawinie dostępnej w sklepach z ekologiczną żywnością.

    Keczup i gotowe sosy

    Wiosna i lato sprzyjają spotkaniom w ogrodzie czy na działce, w trakcie których obowiązkowo musi być grill. Oczywiście, aby potrawy z grilla jeszcze lepiej smakowały polewamy je keczupem lub innymi, gotowymi sosami, tym samym fundujemy naszemu organizmowi dodatkowe ilości cukru. W składzie keczupu cukier znajduje się na drugim miejscu, a inne sosy – jak barbeque, czosnkowy czy chili mogą zawierać nawet 3 łyżeczki cukru w jednej porcji.

    Jeśli zależy wam na wspaniałej sylwetce to zamiast gotowych sosów zróbcie domowy keczup: wystarczy, że do przecieru pomidorowego dodacie odrobinę octu, czosnek oraz ulubione zioła, np. bazylię i oregano.

    Owoce w puszce

    Dodajemy je do deserów, ciast lub też jemy ze śmietaną. Owoce w puszce, choć dla wielu osób kojarzą się z naturą i witaminami, to jednak nie zastąpią świeżych. Takie owoce są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru, a wszystko to przez syrop, w którym są zanurzone. Najczęściej jest to syrop glukozowo-fruktozowy. Bardzo rzadko w sklepach możemy nabyć o wiele zdrowsze owoce w zalewie z wody lub naturalnego soku owocowego.

    Napoje dla sportowców

    Po intensywnym treningu czy wysiłku fizycznym w pracy chcecie uzupełnić poziom elektrolitów specjalnymi napojami – warto jednak z rozwagą sięgać po butelkę kolorowego trunku, gdyż jego dużym minusem jest wysoka kaloryczność oraz zawartość cukru. Jeśli nie ma potrzeby, nie uprawiacie sportu, to raczej odstawcie takie napoje, bo dzięki temu zaoszczędzicie dużą ilość niepotrzebnie dostarczanych kalorii. Jeśli zależy wam na odpowiednim nawodnieniu organizmu to lepiej starajcie się wypijać 1,5-2 litry wody dziennie.

    Jak widzimy, niektóre produkty zamiast pozytywnie wpływać na nasz organizm mogą nam dodatkowo szkodzić, dlatego należy rozsądnie wybierać artykuły spożywcze.

     

    # cukier  # próchnica # stan zębów # zdrowe nawyki # dietetyczne przekąski # zdrowe odżywianie

     

    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream